Aburi Nigiri sushi
Nigiri sushi, správně vyslovováno [nigiri zuši], je jeden ze základních druhů sushi, při jehož přípravě hrají hlavní roli prsty. Při jeho výrobě se totiž z rýže ručně tvarují pravidelné válečky, na které se následně pokládá kousek ryby. Na klasickém Nigiri sushi je ryba vždy syrová, kdežto na Aburi nigiri sushi se kousek ryby na rýžovém válečku opeče plamenem. Na tomto sushi nejčastěji nalezneme tyto druhy ryb: lososa, tuňáka či máslovou rybu.
U Aburi nigiri sushi pozměňujeme název právě dle druhu použité ryby. Například s kouskem lososa se nazývá Aburi sake nigiri, s tuňákem zase Aburi maguro nigiri.
U tohoto druhu sushi je důležité, aby byly rýžové válečky velikostně téměř stejné a na výrobu každého z nich by mělo být použito přibližně stejné množství rýže. Rýže se formuje již předem ochucená octem do podélnějších dílků, na které se následně pokládá filet ryby. Každý plátek ryby se nejprve zespodu potře japonským křenem wasabi a následně se potřenou stranou přitiskne na rýžový váleček. S rybou takto téměř hotový kousek sushi ještě prsty dotvarujeme a rybu nakonec plamenem opečeme.
K Nigiri sushi se podává tradiční sójová omáčka na dochucení a nechybí ani zázvor na neutralizaci chutí mezi jednotlivými sousty.
Aburi maguro nigiri
- váleček rýže s plamenem opečeným tuňákem
Aburi sake nigiri
- plamenem opečený filet lososa na rýžovém válečku
Aburi butterfish nigiri
- plamenem opečená máslová ryba, zespodu potřená japonským křenem wasabi, posazená na válečku z rýže